Internationale Vrouwendag
Vandaag is het Internationale vrouwendag, een dag waarbij we even stilstaan bij de vooroordelen die er zijn en vrouwen benadelen. Maar ook de dag dat we vieren hoe ver wij in Nederland al zijn gekomen tot gelijkheid.
In onze branche Robotica & Industry4.0 werken nog wel heel veel mannen. Het is ook het plaatje dat wordt geschetst door de media, de maatschappij en wat we meekrijgen vanuit huis. Iets technisch, dat moeten we overlaten aan een man. Dat vooroordeel drukt Natalie Gordijn meteen de kop in. De robot assembly engineer bij ExRobotics is misschien nu nog wel de enige vrouw op de vloer maar voelt zich als een vis in het water.
“Het is een schone en prettige werkplek en ik heb me gelukkig nooit geremd gevoeld in mijn werk omdat ik een vrouw ben. Eigenlijk werkt het misschien zelfs in mijn voordeel omdat de mannen het superleuk vinden dat ik interesse heb in techniek”, vertelt Natalie over haar werk en het werken met de mannelijke engineers.
Hetzelfde geldt voor Madelon Thijs, marketingmanager bij Dimix, die net zo goed met vooral mannen werkt. “Het is prettig om te werken met mannen, ze zijn lekker direct en ik kan altijd alles vragen over de ontwikkelingen op de vloer. Dat is wel zo fijn als je de marketing van een bedrijf moet leiden.”
Marijke de Geus van CBoost is ook enthousiast over het team waarin ze werkt. “Het maakt bij ons niet uit of je man of vrouw bent, de gedeelde interesse in techniek en robots zorgt ervoor dat iedereen gelijk is.”
Alle drie de dames zijn er dus over uit, werken in een mannenwereld is voor hen perfect. Toch vinden ze het jammer dat er niet meer dames kiezen voor een functie binnen robotica. “Het gaat er niet om wat je bent, als je maar de beste voor de functie bent. Ik denk dat vrouwen net zo goed passen in de robotica branche”, vertellen ze.
De oplossing voor meer diversiteit op de werkvloer bij robotica-bedrijven? Daar is natuurlijk niet direct een antwoord op. Wel is een ding duidelijk, er moet worden gewerkt aan de heersende vooroordelen. “Laatst stond ik de schutting bij mijn moeder te repareren en de mannen die langsliepen waren verbaasd dat ik zo handig was, typisch want waarom zou ik geen schutting kunnen repareren? Het wordt tijd dat de vooroordelen worden losgelaten en dat iedereen gaat doen wat hij of zij leuk vindt. Ik heb dat ook gedaan en ga met veel plezier naar mijn werk.” Duidelijke taal van Natalie.
“Ik vind dat iedereen zijn hart moet volgen en vooral moet doen waar hij of zij blij van wordt. Voor mij was het snel duidelijk toen ik op de middelbare school goed bleek in wiskunde, natuurkunde en tekenen,” vertelt Marijke.
Madelon zit er precies hetzelfde in. Die vindt het ook belangrijk dat de jonge dames goed worden voorgelicht over wat werken in robotica echt inhoudt. “Vrouwen en zeker ook jonge vrouwen willen weten wat het inhoudt, door ze de juiste informatie te geven, kunnen we ze in ieder geval alle mogelijkheden laten zien.” Daarnaast geeft Madelon ook aan enorm blij te zijn met een initiatief zoals Breda Robotics die de juiste voorlichting en informatie kan verstrekken.
Chantal van Spaendonk, directeur bij Breda Robotics, is blij dat te horen. “Wij zetten ons inderdaad in om de talenten van de regio te informeren over robotica maar ze ook mogelijkheden geven om meer te leren, te ontdekken en soms zelfs fysiek experimenten uit te voeren. Zo kan iedereen beleven wat robotica kan betekenen voor het bedrijfsleven en de maatschappij”. Leuk aan Breda Robotics is dat het 3-koppige team bestaat uit alleen maar dames en dat in een branche gedomineerd door mannen. “We zijn met ons vrouwenteam, wat overigens totaal per toeval is ontstaan, een voorbeeld voor de bedrijven in onze branche; dat maakt het werken voor Breda Robotics extra leuk”.
Het lijkt duidelijk, de man-vrouwverhoudingen in de Robotica en Industry4.0 is nog ongelijk maar daar komt vast en zeker verandering in met inspirerende voorbeelden als Natalie, Madelon, Marijke en Chantal.